Τι να περιμένετε
Ξεκινάμε από τη Φλώρινα, όπου από ασφάλτινη διαδρομή 14 χλμ θα φτάσουμε στο χωριό της Δροσοπηγής, όπου θα κάνουμε την πρώτη μας στάση.
Η Δροσοπηγή, παλαιότερα γνωστή ως Μπελκαμένη, βρίσκεται σε υψόμετρο 1.000 μέτρων και αριθμεί μόνιμο πληθυσμό 239 κατοίκων. Οι κάτοικοι είναι κυρίως οικοδόμοι, κτηνοτρόφοι και δασεργάτες. Το φυσικό περιβάλλον είναι ιδιαίτερα πλούσιο. Από την περιοχή περνά ο Δροσοπηγιώτικος ποταμός που πηγάζει από το όρος Βίτσι, εκβάλλει στον ποταμό Αξιό και έχει τρεις παραποτάμους. Ο ποταμός διατηρεί και πληθυσμό πέστροφας ενώ παρόχθια υπάρχουν οξιές και βελανιδιές. Το χωριό δημιουργήθηκε το 1844 από μεγάλο τμήμα των κατοίκων του χωριού Πληκάτι Ιωαννίνων, οι οποίοι αγόρασαν, σχεδίασαν και δημιούργησαν το νέο χωριό. Κατά τη διάρκεια της Κατοχής, πραγματοποιήθηκε την 25η Μαρτίου του 1944 στη Δροσοπηγή η περιφερειακή συνδιάσκεψη του ΕΑΜ Φλώρινας, με την παρουσία περίπου 500 αντιπροσώπων και ανταρτών του ΕΑΜ/ΕΛΑΣ. Στις 3 Απριλίου του ίδιου έτους τα γερμανικά στρατεύματα πυρπόλησαν το χωριό και επιπλέον σκότωσαν δύο κατοίκους ως αντίποινα για τις απώλειες που υπέστησαν την προηγούμενη μέρα σε συμπλοκή με αντάρτες. Το χωριό κάηκε ολοσχερώς (έχει χαρακτηριστεί ολοκαύτωμα και ανήκει στα μαρτυρικά χωριά της Ελλάδας) και ανοικοδομήθηκε στη σημερινή του τοποθεσία.
Θα περάσουμε από το περίτεχνο πέτρινο παλιό γεφύρι της Δροσοπηγής και να το θελήσετε επισκεφτούμε και το παλιό μαρτυρικό χωριό, την Μπελκαμένη, όπου έχει απομείνει μόνο το καμπαναριό της εκκλησίας και χαλάσματα.
Στη συνέχεια θα ακολουθήσουμε έναν πανέμορφο δασικό χωμάτινο δρόμο, σκεπασμένο από οξιές και σε 15 χλμ θα φτάσουμε στο Νυμφαίο.
Μια εναλλακτική διαδρομή που αξίζει να την κάνετε.
Το χωριό Νυμφαίο (παλαιότερα Νέβεσκα) είναι ορεινός οικισμός (υψόμ. 1.350) που έχει χαρακτηρισθεί από το 1978 ως «διατηρητέος παραδοσιακός οικισμός». Υπάγεται στο Δήμο Αμυνταίου της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας. Βρίσκεται στο νότιο άκρο του νομού Φλώρινας, στις ανατολικές κλιτύες του όρους Βέρνου, σε απόσταση 26 χλμ. από την πόλη της Φλώρινας. Έχει χαρακτηριστεί ως ένα από τα δέκα ομορφότερα χωριά της Ευρώπης, ενώ στον παγκόσμιο διαγωνισμό της U.N.E.S.C.O. διεκδίκησε το Διεθνές Βραβείο Μελίνα Μερκούρη για την άριστη διαχείριση πολιτιστικού αποθέματος και φυσικού περιβάλλοντος. Το Νυμφαίο οικίστηκε περί το 1385 από Βλάχους Οδίτες, δηλαδή λατινοφωνήσαντες αυτόχθονες Μακεδόνες, που επί 1.400 χρόνια φύλαγαν τη γειτονική Εγνατία Οδό και οι οποίοι κατέφυγαν τότε στα απρόσιτα βουνά, ύστερα από σκληρές μάχες με τους Οθωμανούς.
Το χωριό περικλείεται από δάσος οξιάς και διασχίζεται από λιθόστρωτα μονοπάτια και πετρόκτιστα σπίτια. Στην περιοχή δραστηριοποιείται η οργάνωση του Αρκτούρου με ένα περιβαλλοντικό κέντρο ενημέρωσης για την καφέ αρκούδα και το λύκο ενάμισι χιλιόμετρο έξω από το χωριό. Στις εγκαταστάσεις αυτές φιλοξενούνται αρκούδες, οι οποίες έχουν κατασχεθεί από αρκουδιάρηδες και ζωολογικούς κήπους και αρκετοί λύκοι αντίστοιχα – ζώα για τα οποία θεωρείται αδύνατη η επανένταξη τους στο φυσικό περιβάλλον.
Φτάνοντας στο Νυμφαίο, ανάλογα με τις επιθυμίες σας, θα καθίσουμε για έναν καφέ ή γεύμα στην πανέμορφη πλατεία, θα περπατήσουμε στα υπέροχα πέτρινα σοκάκια του χωριού, θαυμάζοντας τα παραδοσιακά αρχοντικά σπίτια και τη Νίκειο Σχολή, σήμα «κατατεθέν» του χωριού. Στη συνέχεια, πάντα ανάλογα με τις επιθυμίες σας, μπορούμε να επισκεφτούμε και το κέντρο ενημέρωσης του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ, όπου φιλοξενείτε πληθυσμός καφέ Αρκούδας. Θα επιστρέψουμε ξεκούραστα από ασφάλτινη διαδρομή.
Reviews
There are no reviews yet.